Ne-am mutat pe PuiDeCompuneri.UrbanKid.ro!

Vei fi redirectat automat. Daca nu mai ai rabdare :P, mergi singur pe
puidecompuneri.urbankid.ro
si actualizeaza-ti bookmarkurile.

2/01/2008

Portretul mamei

Via request pe mail.

Luminiţa a primit tema "portretul mamei". Are de scris o compunere în care să facă portretul "moral şi fizic" al mamei şi i se cere un ton "sentimental". De ce cineva ar încuraja sentimentalismul - nu ştiu, dar o cerinţă e o cerinţă, chiar dacă nu lasă prea multă libertate în scriere...

Înainte de a mă apuca de scris, vreau să verific o presupunere... Îmi închipui că oricine pe lumea asta ştie să facă portretul "moral şi fizic" al mamei sale şi că ceea ce a încurcat-o de fapt pe Luminiţa a fost partea cu "să fie sentimentală". Când nu sunteţi siguri de ce înseamnă un cuvânt, sau ce se aşteaptă de la voi, verificaţi sensul în dicţionar - www.dexonline.ro. Vă va ajuta să găsiţi cel puţin o direcţie în care să scrieţi.

Astfel aflăm că:
SENTIMENTÁL, -Ă, sentimentali, -e, adj. 1. Care exprimă (sau trezeşte) sentimente duioase, nostalgice; (peior.) plin de sentimentalism; dulceag. ♦ Care se referă la sentimente. 2. (Despre oameni şi manifestările lor; adesea substantivat) Care arată o sensibilitate accentuată, care se lasă uşor impresionat de sentimente duioase. – Din fr. sentimental.

Buuuun... deci trebuie să fie cu sentimente duioase şi nostalgice... hai să vedem...

Pui de compunere 1 - clasic
Portret fizic - cum arată mama: înălţime, formele corpului, culoarea părului, a pielii, a ochilor, cum are faţa, cum are mâinile, cum se îmbracă de obicei, cum se mişcă...

Portret moral - cum se poartă, ce îi place şi ce nu (iar aici referiţi-vă la lucruri mai abstracte cum ar fi ce-i place sau nu la oameni, la lume, la copiii ei...), ce face în situaţii dificile (când are ceva greu de făcut, când o minte cineva, când e plină de energie, când e obosită...)

Pentru fiecare lucru pe care îl descrieţi, fie că e fizic sau moral, încercaţi să îl legaţi de o amintire, de ceva ce făceaţi sau faceţi împreună, de ce sentimente trezeşte în voi... De exemplu zâmbetul mamei mele îmi aminteşte de momentele când îi explicam ce ştie să facă păpuşa mea şi ea îmi zâmbea cald, încurajându-mă să mă joc în continuare, sau degetele ei lungi şi subţiri îmi amintesc de ziua în care m-a învăţat să bat la maşină. Când o văd încruntată mă intristez şi îmi doresc să îi pot lua supărarea cu o baghetă magică... şi aşa mai departe.

Ca să vă asiguraţi că vă iese "sentimental", scrieţi câteva fraze care să conţină ideea că "numai mama mea face/are/ştie/poate..." şi neapărat cel puţin o frază în care să spuneţi cât de mult şi de frumos şi de puternic o iubiţi! :)


Pui de compunere 2 - mai altfel :)
Aceleaşi elemente şi îndrumări de la primul pui de compunere, la care adăugaţi un "ambalaj" mai deosebit. De exemplu, începeţi cu:
- m-am bucurat când am primit această temă, pentru că eu chiar am acasă într-un sertar portretul mamei, l-am început când aveam un an, şi în fiecare zi îi mai adaug câte ceva...
- mi-e greu să scriu portretul mamei, pentru că eu îl am în suflet. E ca o pânză aurie învăluită în jurul inimii mele, care îmi dă putere şi înţelepciune şi mă înveseleşte când sunt trist/ă şi care... Dar pentru că vreau să respect tema, o să încerc totuşi să îl traduc în cuvinte...
- am ştiut cum arată portretul mamei înca dinainte să mă nasc. Sufletul meu era în ceruri şi se plimba printr-o galerie cu portrete de mame. Când am ajuns în dreptul portretului mamei mele, am ştiut clar că nu pot fi decât copilul ei, şi al nimeni altcuiva...


Spor la scris!

33 de comentarii:

Anonim spunea...

daca nu iau nota buna la scoala e cea mai urat compunere daca iau e cea mai frumoasa

Sandra G spunea...

nu pot decat sa-ti urez sa iei o nota buna! :)

Anonim spunea...

foarte bune idei...mi-a placut cel mai mult ultima liniuta de la puiul 2...:))si aia cu furtuna e super buna...ai fost profesoara in vreo viata anterioara????multumesc mult
Dana

Sandra G spunea...

Multumesc pentru vorbele frumoase Dana, ma bucur ca iti place ce scriu :) Cat despre vietile anterioare, nu stiu, e posibil :)

Te mai astept cu drag pe aici!

Anonim spunea...

E super :) Mereu trec pe aici cand am nevoie de inspiratie pentru o compunere :) . Chiar tare !

Sandra G spunea...

Multumesc mult! Ma bucur ca iti place :)

Anonim spunea...

multumesc mult de tot ....

Sandra G spunea...

cu placere, erika, ma bucur ca te-a ajutat :)

Anonim spunea...

Thx Sandra G , chiar nu aveam idei :) ms mult :*

Sandra G spunea...

cu placere :)

Sandra G spunea...

anonim, singurul motiv pentru care ti-am sters comentariul este ca ai folosit un cuvant (d****) care risca sa-mi atraga probleme cu google.

ai dreptul la parerea ta, nu din cauza asta am sters.

de asemenea, ai dreptul la lectii de engleza mai multe sau mai bune, caci mesajul tau era plin de greseli :P

Anonim spunea...

Multumesc pentru tot Sandra mi-au fost de ajutor si pui 1 si pui 2 :)
Spor in continuare la voturi

Sandra G spunea...

Cu placere, Lil! Si multumesc si eu! :)

Anonim spunea...

e prea tare site-ul:X:X:X
ideal pt a face o compunere de nota 10:X

Sandra G spunea...

Multumesc Elena! Ma bucur ca iti place! :) :*

Anonim spunea...

neah...prea tare imi e de mare ajutor. Daca iau nota mare te caut si o sati aduk o CIOKOLATA si un buchet mare de flori ms mult :*

Sandra G spunea...

hahaha! cu mare placere! :) nu pot decat sa-ti tin pumnii si sa-ti urez note mari-mari-mari! :)

Golde Goldstein spunea...

Mama ? Am descris-o altundeva. Dar nu pe mama mea....:|

Golde Goldstein spunea...

Pai daca e s-o descriu la nivel fizic, eu nu am vazut-o decat in 3-4 fotografii. Ceea ce m-au impesionat au fost ochii ei, hipnotizanti, albastri, si privirea fixa pe care Adolf avea sa i-o mosteneasca. Din descrierile care i s-au facut, era o femeie inalta si zvelta, era tipul femeii tiroleze, alba, insa nu era blonda ci bruneta, avea oricum o frumusete speciala. Am observat totusi o privire trista, oarecum asemanatoare cu cea a Mariei in reprezentarile bizantine. Mi-ar fi placut sa mai fi existat fotografii cu ea, insa au fost arse imediat dupa moartea lui Hitler.

Anonim spunea...

amm nevoie de o compunere cu mama chiar azi........

Sandra G spunea...

Anonim,

Imi pare rau, dar nu pot raspunde de pe o zi pe alta. Sunt insa mai multi pui de compuneri pe blog despre mama, sunt sigura ca iti poti gasi inspiratia. Compuneri intregi nu dau oricum, dar idei sunt multe :)

Spor la scris!

Anonim spunea...

Este minunat acest blog si mai ales ma bucura ca ai scris despre un lucru atat de important si anume portretul mamei ;) iti multumesc si mult succes in tot ce faci , pentru ca meriti . Eu am 11 ani si nu as putea spune ca ma pricep extraordinar la compuneri , dar sa stii ca tu ai mare talent ;):):D . Tine-o asa in continuare ...

Sandra G spunea...

Cu mare placere! Iti multumesc la randul meu pentru vorbele tale frumoasa, mi-au mers la inima :)

Bafta la scoala! :)

Anonim spunea...

foarte interesant! felicitari! mereu cand nu prea am imaginatie intru si caut ceva....


bafta in continuare....!:X

Anonim spunea...

tu iti inspiri ideile pe care le scrii de undeva pt ca sunt minunate ..... dar ma e ceva..... nu prea stiu cum sa fac la inceput.... ma poti ajuta te rog

Sandra G spunea...

@ pisicutza: multumesc frumos! :)

@ anonim: doar din imaginatia mea... imi pun intrebari si o las sa zburde :) daca ti-e greu cu inceputul, incepe cu mijlocul sau cu sfarsitul :) sau incearca sa-ti faci intai un plan (idei generale despre ce o sa scrii), ca un schelet, pe care sa-l umpli apoi cu detalii... daca mai ai nevoie de ajutor, da-mi un mail la pensee punct lutza arond gmail punct com! spor la scris!

Anonim spunea...

Sper sa fie bun:D

Sandra G spunea...

Iti tin pumnii! :)

doarEva spunea...

Sandra G as vrea daca ai putea sa-mi faci cat mai repede un portret al bunicului/al bunicii nu prea stiu cum sa fac daca poti te rog....cat mai repede multumesc:)

Anonim spunea...

Foarte frumos iti multumesc.Am compus si eu ceva cu ajutorul tau care sper sa va ajute.
Deci.."Imi este greu sa scriu portretul mamei deoarece ea nu este orice fel de om.Nu este un personaj dintr-o poveste caruia trebuie sa ii insir pe o hartie insusirile fizice si morale.Ea este o persoana despre care simt sa ii descriu sufletul in inima mea."
Sper sa va ajute :)

Sandra G spunea...

@ Andreea97: imi pare rau ca nu ti-am raspuns la timp, am avut o perioada grea si nu m-am mai putut ocupa de blog. Sper ca vei mai apela la Pui de Compuneri pe viitor, caci acum gata, m-am intors :)

@ Anonim: Cu placere! Si eu iti multumesc! Foarte frumos ce ai scris, bravo! :)

Anonim spunea...

ms e tare cool ms

Sandra G spunea...

Cu pla :)