Ne-am mutat pe PuiDeCompuneri.UrbanKid.ro!

Vei fi redirectat automat. Daca nu mai ai rabdare :P, mergi singur pe
puidecompuneri.urbankid.ro
si actualizeaza-ti bookmarkurile.

11/21/2007

Dimineaţă de vară la munte

Via request by comment.

Lary are nevoie de idei pentru o compunere despre o "dimineaţă de vară la munte", mai precis în satul Izvoare din judeţul Maramureş. Nu am fost niciodată acolo, aşa că puiul de compunere va fi unul generic despre dimineţi de vară la munte, iar voi îl puteţi adapta la orice sat sau localitate vreţi voi.


Pui de compunere 1 - clasic
Pentru mine dimineaţa începe oarecum noaptea, cu prima geană de lumină. Vara asta se întâmplă pe la 4 şi ceva. Pe măsură ce soarele se apropie de răsărit şi începe să se ridice pe cer, peisajul se schimbă foarte repede, trecând printr-o mulţime de nuanţe. În acelaşi timp, parcă se schimbă ceva şi în intensitatea vântului... ori creşte, ori scade, ori dispare, ori apare. De asemenea, odată cu lumina încep să se trezească şi tot felul de animale şi animăluţe, care încep să se foiască, să cânte, să se plimbe, să se întindă, să mănânce etc.

La munte mi se mai par fascinante jocurile de umbre, faptul că deşi soarele e sus pe cer şi deja nu te mai poţi uita la el, în unele zone e încă întuneric.

Acum... În funcţie de cum arată satul / localitatea cu pricina, povestiţi aceste schimbări în cât mai multe detalii referitoare la culori, imagini, vânt, animale, soare, nori, dealuri, munţi, case, oameni etc. Pentru a putea descrie cât mai mult, încercaţi să folosiţi toate simţurile (văz, auz, miros, gust, tactil...).

Începutul şi finalul compunerii pot fi momentul pe care îl consideraţi voi începutul dimineţii şi cum se poate recunoaşte şi respectiv momentul pe care îl consideraţi sfârşitul dimineţii şi cum ştiţi că începe ziua. Ar fi interesant ca pentru ambele momente să vă găsiţi un semn foarte specific pe care să îl descrieţi, menţionând şi cum vă simţiţi voi în faţa acelui fenomen (de exemplu prima geană de lumină, cântecul cocoşului, primul foşnet de frunză, primul ciripit de pasăre, primul punct de lumină pe care îl desenează soarele pe cer când răsare... etc.)


Pui de compunere 2 - "modern" :)
Imaginaţi-vă o dimineaţă de vară ca personaj. Cum arată? Din ce elemente se compune? Cum e îmbrăcată? Cum îi stă părul? Ce culoare au ochii? Poartă vreun obiect deosebit cu ea? etc.... cât mai multe detalii.

Povestiţi cum s-a născut această dimineaţă de vară şi, pe scurt, cum a parcurs ea diferite forme de relief prin lume (mare, oraş, câmpie, ocean...). Povestiţi apoi cu mult mai multe detalii, cum a fost pentru ea când a ajuns prima data la munte, în satul / localitatea care vi se cere. Ce a văzut? Ce i-a plăcut cel mai mult? Cum a cuprins / cum s-a întins peste zona respectivă? Cum i-a plăcut sau ce a simţit când a apărut pentru prima dată în faţa locuitorilor, animalelor şi plantelor de acolo? Ce a făcut după ce şi-a terminat treaba? Unde s-a dus mai departe?


Spor la scris!

29 de comentarii:

Anonim spunea...

este buna compunerea dar trebuia sa o si termini si ai sarit de la un moment la altul.in rest e bine.

Sandra G spunea...

multumesc de compliment! :)

Anonim spunea...

frumosa compunerea mia placut , te pricepi

Sandra G spunea...

multumesc :)

Anonim spunea...

frumoase compuneri...m-au ajutat foarte mult cand aveam multa nevoie si nu gaseam inspiratie

Sandra G spunea...

multumesc frumos! ma bucur ca te-au ajutat :)

Anonim spunea...

Am nevoie urgenta de compunere cu rasarit de soare la mare nu am pic de inspiratie in momentul asta ma poti ajuta te rog si pe mine?

Sandra G spunea...

Salut,

Imi pare rau, nu am timp pana saptamana viitoare... Daca nu e prea tarziu atunci, zi-mi si voi scrie.

Multumesc pentru intelegere :)

Anonim spunea...

am si eu mevoie de o compunere cu o intamplare hazlie petrecuta intro dimineata la bunici......nu cred ca se poate pana maine (13.03.2009) dar oricum multumesc de toate compunerile tale.....mau ajutat f mult....ms:)

Sandra G spunea...

Cu placere!

Nu am timp sa scriu ceva nou pentru tine pana maine, dar poate te inspira puii de compuneri cu diverse intamplari de aici, sau cei despre intamplari in curtea bunicilor de aici.

Spor la scris!

Anonim spunea...

NASPA
NASPA
NASPA
NASPA
NASPA
RAU
RAU
RAU
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Sandra G spunea...

Imi pare rau ca nu ti-a placut. Sper ca vei gasi totusi alti pui de compuneri pe gustul tau in blog :)

georayn420(id Y) spunea...

de ce nu incerci sa treci compunerile intr-una singura...poate intr-o carte.....eu unul am dat intamplator peste ele si deja ma regaseam citind linistit paginile unei carti ce te transpune din cateva fraze chiar in mijlocul naturii acolo unde totul merge asa cum a fost lasat sa fie....poti incerca....

Sandra G spunea...

Geo, iti multumesc pentru comentariu... Mi-a venit si mie ideea cu cartea si o tot suceam pe toate partile, chiar acu' jumatate de ora vorbeam cu cineva despre asta :)

Pe scurt... sper sa reusesc sa o scot la toamna :) Ramai aproape, o sa anunt si pe blog!

Multumesc inca o data pentru vorbele frumoase :)

Anonim spunea...

mersi de compunere ma ajutat foarte mult pt ca nu am inspiratie prea multa

Anonim spunea...

buna buna buna buna buna buna buna buna buna compunerea

Sandra G spunea...

multumesc si multumesc! :)

Anonim spunea...

asi dori o compunere cu titlul vara si copilarie

Sandra G spunea...

Salut anonim. Am scris cativa pui de compuneri pentru tine, ii gasesti aici.


Spor la treaba! :)

Anonim spunea...

s vrea si eu o compunere cu titlul la munte poti so sri pana mine te rog

Sandra G spunea...

Salut anonim,

Asa cum scrie pe prima pagina, nu pot sa raspund la cereri mai devreme de 3 zile, imi pare rau ca nu te-am putut ajuta. Daca mai ai nevoie, gasesti idei de compuneri despre munte aici.

Spor la treaba!

Anonim spunea...

te rog frumos [poti sami trimiti si mie un pui de compunerein care sa descrii o noapte dee vara.pls ca nu am inspiratie acum.

Anonim spunea...

buna .ti-am citit compunerile si sunt grozave felicitari.am si eu nev de ajutorul tau.trebe sa fac o compunere despre o zi de vara de neuitat.nu iti cer o compunere ,macar niste idei.ms anticipat

Sandra G spunea...

Salut anonim,

Multumesc pentru comentariu, ma bucur ca iti place ce scriu :)

Din pacate stau foarte prost cu timpul saptamanile astea, nu o sa apuc sa scriu pui de compuneri pana pe vreo 15 februarie.

Pana atunci, te invit sa te mai plimbi printre cuvintele din coloana din dreapta a blogului, sunt sigura ca mai gasesti pe acolo idei care sa te inspire.

Cat despre tema ta, stai putin cu ochii inchisi, aminteste-ti niste veri care ti-au placut in mod deosebit si incearca sa-ti imaginezi ce poate fi de neuitat la o zi de vara? Un peisaj, o stare, o intamplare, o intalnire, un loc, o melodie...?

Sper sa te ajute macar putin si comentariul acesta :)

Spor la scris!

Anonim spunea...

ms mult.am facut cum mi-ai zis si in afara de faptul ca am ras atat de mult incat eram rosie la fata ca o rosie=)) am facut o comp super.:*te pwp

Anonim spunea...

me mult m ai ajutat enorm .am stat si mi ai amintit de toate momentele amuzante din vacanta de vara si am ras pe saturate.ms mult.faci niste compuneri super tari.ai trebui sa scri o carte.te asigur ca va fi foarte bn vanduta:*:*:*

Sandra G spunea...

Bravoooo!

Rasul e cel mai bun semn ca esti pe calea cea buna! Tine-o tot asa! :)

Pup!

paul spunea...

numai am nevoie de compunerea aia cu nume predicative!Am facut alta cu titlu "dimineata de vara la munte".Ma ajutat si a iesit o compunere suuuuuuuuuuper!
O dedicatie ptr tine:http://www.youtube.com/watch?v=Q0wZQbK938Y

Sandra G spunea...

Ah, ma bucur, am fost plecata si n-am apucat sa scriu nimic in ultima vreme. Bravo pentru compunere! :)

Si multumesc pentru dedicatie! :)