Ne-am mutat pe PuiDeCompuneri.UrbanKid.ro!

Vei fi redirectat automat. Daca nu mai ai rabdare :P, mergi singur pe
puidecompuneri.urbankid.ro
si actualizeaza-ti bookmarkurile.

10/04/2007

Toamna

Via request pe mail.

O tânără domnişoară are nevoie de o compunere cu titlul "Toamna", în care profesoara îi cere să folosească "figuri de stil frumoase şi speciale".

[În afară de cele ce urmează, te mai poţi inspira din puii de compunere cu tema "primăvara" sau din ce am mai scris la categoria "toamna" (în coloana din dreapta a blogului, la "categorii", le găseşti pe amândouă) şi poţi adapta ideile de acolo la tema pe care o ai tu.]


Pui de compunere 1
Imaginează-ţi ce face toamna când nu e în România... Ce locuri vede? Cum ajunge ea dintr-o ţară în alta? Ce face pe drum? Cu cine stă de vorbă? [figura de stil: personificare]

Pui de compunere 2
Descrie o întrunire a anotimpurilor... un eveniment special care are loc odată pe secol / mileniu, la care se adună cele patru anotimpuri şi se hotărăşte care e "şeful" anotimpurilor. Fiecare anotimp descrie pe scurt de ce ar trebui să fie ales. Treci repede peste iarnă, primăvară, vară şi insistă cu multe detalii pe povestea toamnei... Aici poţi folosi multe metafore, hiperbole şi câte şi ai câte legate de ce se întâmplă toamna (pregătirea naturii pentru iarnă, răcorirea după vară, recolte, culori şi ce-ţi mai trece ţie prin minte). Încheie cu ce decizie se ia la finalul acestei întruniri.

Pui de compunere 3
Asta ar fi o variantă mai "cuminte", în care să descrii ce înseamnă toamna pentru tine. Ce-ţi place la ea şi ce nu, ce faci tu toamna şi nu faci în alte anotimpuri, cum ştii că începe sau se termină, în ce fel te-ar afecta pe tine personal dacă toamna ar dispărea din cauza încălzirii globale... etc.

Pui de compunere 4
Inventează propriul tău mit al facerii lumii. Descrie pe scurt personajul care a creat anotimpurile (animal? spirit? zeu? balaur roz cu trei capete?) şi povesteşte cum a făcut toamna:
- de ce a crezut că e nevoie de 4 anotimpuri?
- care e rolul toamnei?
- din ce a făcut-o propriu-zis? (aici îţi propun să faci următorul proces: scrie pe o hârtie separată caracteristici ale toamnei după care, pentru fiecare dintre ele, închipuie-ţi cum au fost făcute, cu ce materiale, prin ce operaţiuni, cât de greu a fost pentru creatorul anotimpurilor să o facă, dacă a fost mai greu sau mai uşor decât crearea celorlate anotimpuri şi de ce... etc.) - asta este o parte în care poţi folosi din belşug "figuri de stil frumoase şi speciale" :)


Spor la scris!

8 comentarii:

Creierul spunea...

Merci... super tare blogul... acum l-am descoperit... ma ajuta super mult mai ales ca vineri am teza la romana. Noroc cu blogu

Sandra G spunea...

Multumesc de incurajari :) Bafta la teza!

Anonim spunea...

da-mi add cand te intorci din vacantza.mihaipaul65

Sandra G spunea...

Ti-am dat!

Anonim spunea...

multzumesc mult de sfaturi
sa stii m-au ajutat f mult
am luat 10 !!!!!!

Sandra G spunea...

Hihi, cu mare placere! Ma bucur! :)

Anonim spunea...

Buna sunt Alina si sunt noua sfaturile voastre mau ajutat!!!Am primit 10 !!!Ms!!!

Sandra G spunea...

Buna Alina! Ma bucur ca te-am putut ajuta si felicitari maxime pentru 10, bravo! Tine-o tot asa! :)