Ne-am mutat pe PuiDeCompuneri.UrbanKid.ro!

Vei fi redirectat automat. Daca nu mai ai rabdare :P, mergi singur pe
puidecompuneri.urbankid.ro
si actualizeaza-ti bookmarkurile.

9/23/2007

Dacă aş fi o pasăre albastră

Via request pe mail.

Anca are nevoie de idei pentru o compunere cu titlul "Dacă aş fi o pasăre albastră". Mie mi se pare cel mai simplu de scris atunci când singurul lucru impus de profesor este titlul. Aveţi libertate totală să vă imaginaţi ce vreţi voi. O compunere al cărei titlu incepe cu "dacă aş fi..." nu are nevoie decât de câteva întrebări ajutătoare pentru a da drumul la imaginaţie. Aşa că iată:

Pui de compunere
Ia-ţi câteva momente în care imaginează-ţi că eşti cu adevărat o pasăre...
- în ce parte a pământului trăieşti? cum e vremea pe acolo?
- cum arăţi? eşti mare, mică, mijlocie? ai pene lungi, lucioase, albastru închis, albastru deschis, mai multe nuanţe de albastru?
- îţi petreci timpul mai mult singură sau mai mult cu alte păsări albastre? te mai înţelegi bine şi cu alte animale? ai animale de care ţi-e frică? (aici nu te sfii să inventezi vulturi roşii, maimuţe tigrate sau dragoni pitici...)
- ce te face mai specială faţă de celelalte păsări? mărimea? felul în care îţi construieşti cuibul? cântecul?

După ce ai răspuns la întrebări ca acestea, îţi poţi începe compunerea descriindu-te: "Dacă aş fi o pasăre albastră, aş fi... aş locui... mi-ar fi frică de... m-aş juca cu... aş fi mândră pentru că faţă de celelalte păsări aş..." etc.

Apoi, închipuie-ţi cum ar arăta o zi din viaţa ta... "Dacă aş fi o pasăre albastră, dimineaţa m-aş trezi când... Aş face... Aş merge... M-aş odihni... aş mânca..." şi tot aşa, descrie cu cât mai multe detalii fiecare moment din ziua ta.


Spor la scris!

2 comentarii:

Anonim spunea...

am nevoie de o compunere care sa cuprinda dialog,naratiune,personaje,actiune etc. in care sa expun o intamplare care un bunic i-ar putea-o povesti nepotului.as avea nevoiede asta pe maine daca se poate shi v-as multumi dak m-ati ajuta pt k ma pregatesc pentru olimpiada de lb romana faza judeteana shi nu prea am idee,desi pana acum cred k am facut vreo 25-30 de compuneri...:D

Sandra G spunea...

salutare,

in primul rand, eu nu fac compuneri, ci dau doar idei pentru ca voua sa va fie mai usor sa va faceti singur compunerile.

o sa incerc sa pun pe blog cateva idei in seara asta, dar nu promit cine stie ce, pentru ca termenul este foarte scurt... :( revino maine pe prima pagina a blogului si probabil ca vei gasi ceva :)

succes la olimpiada!