Ne-am mutat pe PuiDeCompuneri.UrbanKid.ro!

Vei fi redirectat automat. Daca nu mai ai rabdare :P, mergi singur pe
puidecompuneri.urbankid.ro
si actualizeaza-ti bookmarkurile.

4/19/2009

Pauza pana pe 18 mai!

Pui de Compuneri intra in vacanta si pleaca in deplasare...
Nu voi putea raspunde la cereri pana pe 18 mai!

Multumesc pentru intelegere!

Aveti in coloana din dreapta mai multe cuvinte cheie si arhive pornind de la care puteti gasi multi, multi pui de compuneri! Folositi-i cu incredere, sper sa va poata ajuta pana ma intorc eu de pe drumuri :)

Spor la scris!

Povestea pronumelui

Pregatire - Ce este pronumele?
Pronumele tine locul unui substantiv atunci cand participantii la dialog cunosc sau inteleg din context obiectul sau persoana numita de acesta.


Pui de compunere 1 - inainte de pronume
Intr-o buna zi, substantivele cad de acord ca au obosit sa fie folosite neincetat de oameni. Unele dintre ele se tem ca isi vor pierde din frumusete si din sens daca oamenii vor continua sa le foloseasca atat de mult. Drept urmare, substantivele cad de acord sa gaseasca niste inlocuitori, niste cuvinte care sa poata fi folosite in locul lor.

Descrie cum ii anunta substantivele pe oameni de inventia pronumelor, ce reactie au acestia si cum se implementeaza noul sistem.


Pui de compunere 2 - familia pronumelor
Lumea are impresia ca pronumele sunt doar niste parti de vorbire, doar niste cuvinte. Putini stiu ca ele formeaza o familie cat se poate de organizata...

Pronumele personal (eu, voi, el...) este tatal, strict si sever, care spune clar despre cine vorbeste.
Pronume personal de politete (dumneavoastra, dumneata...) este mama, mai blanda si mai gingasa, atenta la sentimentele celor din jur.
Pronume reflexiv (se, sine, isi) este fiica inteleapta care reflecta la propria persoana inainte de a se interesa de ceilalti.
Pronume posesiv (ai mei, a sa, al sau) este fiul rasfatat, care are impresia ca totul i se cuvine, ca orice isi doreste trebuie sa fie al sau.

Imagineaza-ti in continuare, pentru fiecare tip de pronume, ce rol ar putea juca in marea familie (frati, unchi, veri... etc.):
Pronume de intarire (insumi, insiva)
Pronume demonstrativ (acesta, aceasta, acelasi)
Pronume interogativ (cine, ce, care, cat)
Pronume relativ (care, ceea ce, cine)
Pronume nehotarat (unul, cineva, oricare, vreunul, altul)
Pronume negativ (nimeni, nimic)


Spor la scris!

Eu si nasturii zburatori

Pui de compunere 1
Primesti cadou o jacheta de la o matusa mai ciudata. Nu vrei sa o porti pentru ca ti se pare urata, dar esti obligat sa o faci in ziua in care matusa te cheama la ea in vizita. Pe drum spre ea, se intampla ceva extraordinar... Simti ca incepi sa te ridici de pe pamant, ca si cum jacheta te-ar face sa zbori. O studiezi cu atentie si observi ca nasturii jachetei au mici aripi transparente.

Descrie cum scoti jacheta de pe tine pentru a o privi mai bine si auzi niste voci venind dinspre nasturi...

Ce iti spun acestia? Care este povestea lor? Unde vor sa te duca in zbor? Sunt toti nasturii de acord unii cu altii, sau unii vor sa te duca intr-un loc si altii in alt loc? Cum au ajuns ei pe jacheta? I-a gasit si cusut matusa ta sau vin de altundeva?

Alege apoi cum vrei sa continue povestea... Te lasi purtat de nasturii zburatori? Unde ajungi? Pe cine intalnesti? Ce ti se intampla? Cum ajungi in cele din urma inapoi la matusa ta? Ce are ea de zis despre jacheta pe care ti-a oferit-o? Ce intentionezi sa faci pe viitor cu jacheta si nasturii zburatori?


Pui de compunere 2
Se stie ca exista o specie de zane carora le place sa-si bage nasul si baghetele magice in industria textila. Acestea se strecoara in fabricile de nasturi si fac tot felul de vraji care transforma nasturii normali in nasturi zburatori. Descrie cum ai aflat despre aceasta legenda (dintr-o carte, de pe internet, de la cineva...) si cum te-ai hotarat sa pornesti in cautarea lor... Te duci prin mercerii si alegi cu grija nasturii care par inaripati? Te plimbi prin magazine de haine cu o forfecuta mica si colectionezi nasturii zburatori pe care ii gasesti? Agati nasturi zburatori de pe hainele colegilor sau prietenilor?

Ce se intampla apoi cu colectia ta de nasturi zburatori? Ii tii la un loc doar de dragul colectiei? Ii cosi pe toti pe o haina in speranta ca te vor ajuta sa zbori in inaltul cerului? Ii pui sa-ti povesteasca pe unde s-au plimbat si ce au vazut? Sau speri ca intr-o zi zanele vor veni sa-i ceara inapoi si atunci le vei putea cere sa te poarte pe meleagurile lor?


Pui de compunere 3
Descrie cum ai inventat tu nasturii zburatori. De exemplu, ai luat niste nasturi multicolori, de forme diferite (descrie cum arata, de unde i-ai luat...) si le-ai construit aripi din hartie colorata (sau din ce altceva?). I-ai pus apoi intr-un cuib de porumbei, pentru ca nasturii sa invete sa zboare odata cu puii de porumbei. I-ai ajutat sa exerseze cele invatate construind o rampa de decolare si una de aterizare la tine in camera (descrie si cum/ din ce materiale ai facut rampele). Descrie apoi ce intentii ai pe viitor cu nasturii tai zburatori... Ce vrei sa faci cu ei? Sa-i folosesti? Cum? De ce? Sa-i vinzi? Sa-i faci cadou? Cui si de ce?


Spor la scris!

4/07/2009

Un copac si cele 4 anotimpuri

Tema: compunere descriptiva in care sa se prezinte un copac de-a lungul celor patru anotimpuri si sentimentele provocate de acest copac.

Pui de compunere 1 - din perspectiva ta
Descrie un copac real sau imaginar care se afla undeva aproape de casa ta.
- Ce fel de copac e? Cum arata? Mic, mare, inalt, bogat, firav...
- Cat de des treci pe langa el?
- Descrie cum arata primavara (cu muguri, apoi cu flori, cu covorul de petale cand incep sa se scuture florile... etc.) si gandeste-te ce-ti inspira: culoare, viata, un nou inceput, bucurie... etc.
- Descrie apoi cum arata cand vine vara (coroana cu frunze, daca are fructe, cat de multa umbra este sub el, ce pasari il viziteaza sau poate chiar locuiesc in el) si ce-ti inspira in aceasta stare: siguranta, calm, putere... etc.
- Descrie ce se intampla cu copacul toamna (mai are fructe? cum isi schimba frunzele culoarea, incep sa cada) si ce-ti inspira imaginea: transformare, maturitate, incetinire... etc.
- In sfarsit, descrie cum arata copacul iarna (fara frunze, acoperit sau nu de zapada, de chiciura, nu mai face umbra) si ce-ti inspira sub aceasta forma: pauza, stabilitate, tacere... etc.

Pentru fiecare anotimp pe care il descrii, ia-ti un moment in care sa stai cu ochii inchisi si sa-ti imaginezi ca te afli chiar in fata copacului pe care il descrii. Incearca sa nu te gandesti la nimic, doar sa asculti ce ai simti in fata unul astfel de copac: bucurie, grija, respect, admiratie, iubire, te-ai simti impresionat(a), mic(a), responsabil(a)...


Pui de compunere 2 - din perspectiva copacului
Imagineaza-ti ca esti un copac.
- Unde te afli? Ai crescut de capul tau sau te-a plantat cineva?
- Descrie anotimpurile de mai sus, asa cum le traiesti tu, ca si copac: cum revii la viata primavara, cum te bucuri si absorbi razele de soare vara, cum produci fructe si le oferi cu drag oamenilor, cum simti racoarea de toamna si incepi sa te pregatesti de iarna, cum rabzi in zapada, asteptand cu nerabdare sa revina primavara.
- Din perspectiva ta de copac, descrie cum te face sa te simti ce se intampla cu tine si in jurul tau in fiecare anotimp.
- Descrie si baietelul/ fetita care trece in fiecare zi prin fata ta si te saluta. Incearca sa vezi acel copil cu ochii imaginatiei si inchipuie-ti ce simte el cand trece prin fata ta si te vede in diferitele stari prin care treci de-a lungul celor patru anotimpuri.


Pui de compunere 3 - din perspectiva unei pasari calatoare
Imagineaza-ti ca esti o pasare calatoare, care ajunge in orasul tau primavara si pleaca toamna. Descrie copacul din punctul de vedere al pasarii, ajutandu-te de toate intrebarile de mai sus.


Spor la scris!

Experienta din vis

Pregatire
Gandeste-te putin la caracteristicile visului:
- se sare de la o secventa/ imagine la alta
- trairile sunt foarte intense
- adesea personajele sunt oameni pe care ii cunosti, dar nu mereu
- se intampla lucruri fantastice, ce nu se pot intampla in realitate

Puii de compuneri vor fi idei de experiente. Cand iti scrii compunerea, nu uita sa iei in seama si sa folosesti din caracteristicile viselor de mai sus. Desigur, poti completa lista in functie de propria ta experienta cu visele :)

Pui de compuneri
In vis poti avea nenumarate experiente... Iata cateva idei:
- zbori (unde? cum? unde ajungi? ce se intampla?)
- construiesti ceva (ce? cu cine? de ce?)
- fugi de ceva (ce/ cine te alearga? de ce? de ce fugi? unde ajungi? ce se intampla?)
- intalnesti pe cineva care te invata ceva (pe cine? ce si cum inveti?)
- intalnesti pe cineva care te poarta intr-o calatorie fantastica (unde? ce vezi? ce ti se intampla?)
- primesti raspunsuri la intrebarile care te macina (ce intrebare? cine si cum iti raspunde?)
- retraiesti o experienta reala intr-un mod diferit (de ex. ai intalnit pe cineva in realitate si n-ai stiut cum sa te porti - in vis, poti retrai intalnirea asa cum ti-ai fi dorit sa fie)
- descoperi o comoara (unde? ce comoara? ce faci cu ea?)
- esti atacat(a) (ce/ cine te ataca? de ce? cum te aperi? cum se incheie experienta?)


Spor la scris!

4/01/2009

Marea in cele 5 momente ale zilei

Imagineaza-ti ca marea e un personaj, ca noi toti, si descrie cum isi petrece ziua...

Pui de compunere

Dimineata/ rasarit - marea se trezeste, se intinde si-si prepara micul dejun:
- Ce mananca?
- Cu cine?
- Ce face dupa?

Pranz - marea se duce la cumparaturi
- De unde cumpara?
- Ce cumpara si de ce?
- Ce face dupa?

Dupa-amiaza - marea se cultiva si se odihneste
- De la cine afla noutatile? (Pescarusi, balene, delfini, scoici, pescari?)
- Cum se odihneste?

Seara/ apus - marea face putin aerobic
- Cum si unde se misca?
- Cum se vede din afara ce face ea?
- Cine reactioneaza, cum si de ce la exercitiile ei?

Noapte - marea doarme si viseaza
- Ce viseaza?
- Se agita in timp ce viseza?


Spor la scris!

Rapsodie de primavara

Pregatire
"Rapsodia" este o compozitie muzicala. Asta inseamna multe note, multe instrumente, multi muzicieni, multe sunete, toate in armonie.

Pui de compunere
- Cine sunt muzicienii intr-o rapsodie de primavara? Oamenii, animalele, plantele, cerul, pamantul, soarele...?
- Care sunt instrumentele fiecarui muzician? Poate ca un melc canta la o frunza, vantul canta la crengile inflorite ale unui copac, o pisica canta la un ghem de sfoara...
- Cum sunt sunetele pe care le auzi? Gingase, puternice, calde, blande...
- Le auzi peste tot, mereu, sau doar in anumite locuri, doar daca asculti cu atentie...?
- Ce efect are aceasta "rapsodie" asupra ta? Cum te face sa te simti?
- Participi si tu la muzica? Cum? La ce instrument? Cum interactionezi cu restul de "muzicieni"?


Spor la scris!