Ne-am mutat pe PuiDeCompuneri.UrbanKid.ro!

Vei fi redirectat automat. Daca nu mai ai rabdare :P, mergi singur pe
puidecompuneri.urbankid.ro
si actualizeaza-ti bookmarkurile.

3/30/2009

O iarna mai putin prietenoasa

Pui de compunere 1 - De ce e iarna mai putin prietenoasa?
Imagineaza-ti spatiul in care se aduna toate iernile sa stea de vorba...
- Unde se afla?
- Cum si cand se aduna iernile acolo?
- Ce fac intre discutii?

Imagineaza-ti iarna noastra neprietenoasa...
- Cum se poarta?
- In ce fel arata ca este mai putin prietenoasa?
- E neprietenoasa doar cu pamantul sau si cu celelalte ierni?
- De ce e neprietenoasa? O trauma din copilarie? Ceva ce nu-i convine pe pamant?

Ce zic celelalte ierni?
- O inteleg? Sau incearca sa o schimbe?
- Ce parere au ele despre comportamentul iernii neprietenoase?

Morala?
- Ce concluzii trage iarna neprietenoasa in urma intalnirii cu celelalte ierni?
- Hotaraste sa schimbe ceva, sau i se confirma motivele pentru care e mai putin prietenoasa?


Pui de compunere 2 - Cum e mai putin prietenoasa
Descrie cum traiesc oamenii o iarna mai putin prietenoasa...
- Cum e vremea?
- Ce vad, aud, miros, simt in jurul lor?
- Cum e natura?
- Cat dureaza? Ce se intampla pe parcursul acestei ierni?
- Cum se termina?


Pui de compunere 3 - Cu iarna la psihiatru
Pornind de la intrebarile de la primul pui, inchipuie-ti ca Stapanul Anotimpurilor sau iernile prietenoase o conving pe iarna neprietenoasa sa mearga la psiholog pentru a-si rezolva problemel. Inchipuie-ti dialogul intre iarna si psiholog, cum ii explica de ce face ce face, ce intrebari ii pune psihologul si la ce concluzii ajung.


Spor la scris!

3/16/2009

Antidrog

Pui de compunere 1
Imagineaza-ti pe cineva care descopera un drog care il transporta intr-o lume minunata... Descrie ce-ti inchipui tu ca i-ar placea persoanei respective, ce stari ar avea, ce ar vedea, auzi, simti. Apoi descrie cum se intoarce din lumea respectiva si nu mai intelege nimic din lumea "reala"... incearca sa-ti imaginezi ce nu ar mai intelege, de ce, cu cine nu ar mai comunica. Ce alegere face la final personajul tau? Sa ramana in "realitate" sau sa fuga inapoi in lumea aceea minunata? Care sunt consecintele/ rezultatele alegerii lui?

Pui de compunere 2
Spune o poveste din perspectiva unui drog. Imagineaza-ti ca drogul este un personaj si descrie cum isi "vaneaza" victimele, cum le alege, cum le tenteaza, cum le cucereste si ce le face apoi...

Pui de compunere 3
Scrie din perspectiva unei persoane care este dependenta de un drog, care descrie cum a ajuns sa se drogheze, cum arata viata sa, ce a pierdut, ce ii lipseste si in ce fel isi vede viitorul...


Spor la scris!

3/14/2009

Zburatorul

Tema: scrieti o continuare a baladei "Zburatorul" de Ion Heliade Radulescu, imaginand o poveste de dragoste si cum decurge viata fetei pana in jurul varstei de 25 de ani.

Pregatire
Mitul zburatorului implica dragostea imposibila dintre zburator si "victima" sa. Practic ar trebui sa descrieti cum biata fata se chinuie in urmatorii zece ani din viata sa, dupa ce a fost atinsa de zburator. Orice varianta ati alege de mai jos, pentru a respecta tema data, nu uitati sa descrieti si iubirea imposibila dintre cei doi, cum tanara vrea sa fie cu zburatorul, dar acesta nu poate decat sa o viziteze din cand in cand, fara sa-i aline dorul.

Pui de compunere 1
Fata devine cobaiul tuturor vindecatoarelor si vrajitoarelor din regiune. In fiecare saptamana sau luna, o mai viziteaza cate cineva care incearca un leac babesc menit sa-i curme suferinta. Inventati tot ce va trece prin minte pornind de la ce se poate gasi la tara... Amestecuri de plante, cu radacini, cu piei sau pene de animale, cu sange de vitei sau de gaini, gargare, bai, frectii, ceaiuri. Inchipuiti-va ce ar insemna sa fii supus la toate ideile unor vraci si in ce fel suporta sau nu tanara aceste tratamente.

Pui de compunere 2
Dupa saptamani de suferinta si de dor, tanara se hotaraste ca trebuie sa faca ceva cu timpul ei, caci altfel va inebuni... Imaginati-va ca s-ar apuca de pictura, de muzica, de sculptura sau de croit si in ce fel si-ar exprima suferinta prin arta pe care ar alege-o... Devine vestita in regiune pentru talentul sau? Cumpara lumea de la ea? Cum este vazuta de comunitatea in care traieste?

Pui de compunere 3
Balada nu zice nimic de drama unui tanar din sat, care era de mult indragostit de fata vizitata de zburator... Cand tanarul afla de suferinta iubitei sale, porneste intr-o misiune personala, in incercarea de a-i salva sufletul tinerei, pentru a o putea lua de nevasta. Povestiti insa toate acestea din perspectiva fetei, care nu se poate gandi decat la zburator, dar este vizitata constant de tanarul satean, care vine cu tot felul de propuneri si solutii pentru a o scapa de boala.


Spor la scris!

3/12/2009

Vraja Verii

Pregatire
Eu zic sa personificati vara - pentru asta, imaginati-va cum ar arata vara daca ar fi un personaj... cum ar fi imbracata, cum ar avea parul, ce accesorii ar avea pe ea... si asa mai departe. Apoi, alege din variantele de mai jos o idee de vraja pe care o poate face vara si descrie:
- De ce o face
- Cui si cand i-o face
- Cum actioneaza vraja
- Ce se intampla apoi

Pui de compuneri - o vraja care:
- transforma oamenii/ animalele/ natura
- zapaceste doar oamenii care... (nu sunt atenti cu natura, nu sunt atenti cu ceilalti oameni, muncesc prea mult si uita sa se joace...)
- le ia mintile celor care... (iubesc, nu iubesc, sunt la mare/ munte...)
- deschide portile catre o alta lume in care...
- da idei nastrusnice
- te ajuta sa faci ce vrei
- iti indulceste diminetile/ serile
- te ajuta sa regasesti ceva


Spor la scris!

3/11/2009

Primavara ne inverzeste sufletele

Tema: o compunere pornind de la citatul "Primavara ne inverzeste... sufletele!" (Costel Zagan)

Pui de compunere 1
Imagineaza-ti cum arata un suflet... Are aceeasi forma pentru toata lumea, sau forme diferite in functie de persoana, de sex, de varsta, de regiune? Daca sufletul e inverzit de primavara, inchipuie-ti cum reactioneaza la celelalte anotimpuri, respectiv cum arata iarna. Descrie apoi cum i se schimba forma si culoarea odata cu schimbarile ce apar in natura primavara. Povesteste si cum se simt oamenii, cum li se schimba zilele/ activitatile/ trairile pe masura ce li se inverzesc sufletele.

Pui de compunere 2
Imagineaza-ti primavara ca pe un personaj... (pentru asta, te poti inspira de aici). Descrie apoi cum inverzeste ea sufletele oamenilor... Cu o bagheta? Cu o suflare? Cu o poezie/ vraja? Cu ajutorul unei creaturi speciale? Povesteste cum se plimba ea printre oameni si le inverzeste sufletele si cum reactioneaza ei cand li se intampla asta.

Pui de compunere 3
Pe vremuri, primavara inverzea toate sufletele. Oamenii de stiinta au descoperit insa ca asta nu se mai intampla mereu... Descrie cum cineva isi da seama ca sufletele nu se inverzesc primavara decat in contact cu natura, ca atunci cand oamenii isi petrec timpul doar intre blocuri, asfalt si cladiri de sticla, primavara nu mai ajunge la ei...


Spor la scris!

3/01/2009

Despre ecologie

Pregatire
“Ecologie” inseamna stiinta care studiaza felul in care organismele (oameni, animale, plante) interactioneaza cu mediul in care traiesc. Din pacate, omenirea, in decursul timpului, si-a pierdut atentia la mediul inconjurator, consumand mai multe resurse decat are nevoie pentru a supravietui (apa, lemn, petrol etc.) si producand masiv substante care dauneaza Pamantului (poluarea).

Pui de compunere 1
Scrie despre cum observi tu in viata ta de zi cu zi ca se consuma prea mult (ce vezi in jurul tau ca se cumpara si se arunca sau nu se foloseste?) si despre daunele care vezi tu ca se aduc planetei (gunoi, esapament de la masini...).

Pui de compunere 2
Imagineaza-ti Pamantul ca pe un personaj, care ii scrie o scrisoare altei planete. Incearca sa descrii din punctul sau de vedere ce i se intampla, ce ii fac oamenii, cum taie copaci, seaca puturi, omoara animale si deverseaza gunoaie si deseuri. Incearca sa-ti inchipui cum se simte Pamantul, ce gandeste, ce si-ar dori si cum incearca sa le semnaleze oamenilor ca nu e in regula ce fac (prin vreme, prin furtuni si uragane, prin calduri mari)...

Pui de compunere 3
Din cauza puterii din ce in ce mai mari a razelor de soare, se produce o schimbare in ADN-ul uman, care face ca toti oamenii care se nasc au grija de fiecare coltisor de planeta de parca ar fi propriul corp. Descrie cum se poarta aceasta noua rasa umana, cum se intelege sau nu cu "rasa veche" si in ce fel protejeaza planeta...

La revedere clasa a VIII a

Pui de compunere 1 - clasic
Pe o ciorna, fa o lista cu toate lucrurile care ti-au placut in clasa a VIII a: materii, lectii, profesori, lucruri din sala de clasa care iti placeau, activitati etc. In compunere, ia-ti la revedere de la fiecare dintre aceste lucruri, spunand de ce ti-a placut, sau ce simti ca ti-a adus si multumind pentru momente placute, lucruri invatate, bucurii etc.

Pui de compunere 2 - personificare
Inchipuie-ti clasa a VIII a ca pe un personaj, cineva care v-a “tinut in brate” pe tine si pe colegii tai timp de un an, oferindu-va tot felul de lucruri pentru a creste si a invata (cunoastere, experiente, activitati etc.). Imagineaza-ti ca la sfarsitul anului te-ai intalnit cu acest personaj (descrie cum arata si in ce conditii v-ati intalnit) si relateaza discutia de multumiri si “la revedere” pe care ai avut-o cu el/ ea.

Pui de compunere 3 - inca o personificare
Imagineaza-ti la fel ca la punctul 2, ca clasa a VIII a e un personaj si scrie-i o scrisoare, in care sa-i multumesti pentru ce ti-a dat (la fel: experiente, informatii, cunoastere, activitati...), dar sa-i si povestesti incotro te indrepti, ce speri ca vei gasi/ descoperi in continuare si in ce fel iti inchipui ca te vei gandi la ea (cu drag, cu nostalgie, cu recunostinta...).


Spor la scris!