Ne-am mutat pe PuiDeCompuneri.UrbanKid.ro!

Vei fi redirectat automat. Daca nu mai ai rabdare :P, mergi singur pe
puidecompuneri.urbankid.ro
si actualizeaza-ti bookmarkurile.

12/21/2009

Vreau să descopăr lumea

Temă: o compunere cu titlul "vreau să descopăr lumea", inspirată de poezia Dimineața a Magdei Isanos, care să conțină două personaje.

Pregătire: Când ai de făcut o compunere inspirată din opera altcuiva (o poezie, un tablou, o nuvelă, o poveste, un citat), se presupune că ai înțeles ce a vrut să zică artistul și că pornești de la aceeași idee, pe care o tratezi însă în stilul tău.

Pentru mine, mesajul poeziei ar fi următorul: personajul își dorește să descopere lumea așa frumoasă cum o văd poeții. Găsește frumusețea lumii într-o dimineță luminoasă, sau în luminile dimineții - depinde cum vrei să o iei.

Drept urmare, eu aș scrie compunerea ori despre cum altfel poți începe să descoperi frumusețea lumii dimineața, sau despre un personaj care vrea să descopere lumea și pornește într-o dimineață într-o călătorie, sau despre a încerca să descoperi lumea în diferite alte momente ale zilei.

Pentru că ți se cere să incluzi și cel puțin două personaje, iată idei pe care o poți folosi în oricare dintre variantele de mai jos:
- personajul tău, naratorul - îți poți imagina că ești orice personaj, uman sau animal, real sau de basm; dacă alegi să fii altcineva decât ești, descrie-ți pe scurt personajul la începutul compunerii, astfel încât cititorul să înțeleagă cine ești (de exemplu: Lumea crede că păsările nu prea gândesc, dar se înșeală amarnic. De când am ieșit din ou și m-am trezit în cuib am început să-mi pun întrebări despre lumea din jur...)
- personaje ajutătoare - orice varianta de compunere ai alege, poți inventa un personaj care să te ajute pe calea pe care vrei să o iei
- personaje răuvoitoare - la fel, poți inventa un personaj care să încerce să te încurce în căutarea ta

Pui de compunere 1
Amintește-ți de câteva dimineți care ți-au plăcut în mod deosebit, în care ai simțit veselie și fericire. Răspunde pe scurt pe o ciornă la următoarele întrebări:
- Cum te-ai trezit?
- Ce vedeai, auzeai, miroseai, simțeai? Poate te-a trezit sunetul sau atingerea unui animal, un miros plăcut din natură sau de mâncare, o persoana dragă...
- Ce ți-a plăcut în mod special?
- Cum te-ai simțit?
- La ce te-ai gândit?
- În ce fel toate aceste trăiri pot fi considerate un mod deosebit de a descoperi lumea?

Rafinează-ți răspunsurile pe ciornă și apoi adună-le la un loc într-o compunere.

Pui de compunere 2
Imaginează-ți că ești una dintre următoarele:
- o pisică
- o pasăre
- un câine
- un fulg de zăpadă
- un pui de urs
- o frunză
- o floare sau o petală
- orice alt personaj vrei tu :)

Scrie compunerea la persoana I, din perspectiva personajului pe care îl alegi și descrie cum sau de ce te-ai hotărât că vrei să descoperi lumea. Apoi cum a început ziua după ce te-ai hotărât, cum ai plecat dimineața în călătoria de descoperire (insistă mai mult pe descrierea dimineții respective și felul în care aceasta te-a făcut să te simți), pe unde ai ajuns, ce ai văzut, ce ai trăit și la ce concluzie ai ajuns la întoarcere.

Pui de compunere 3
Imaginează-ți un personaj mai stresat (poți porni de la sugestiile de la puiul 2 sau poți inventa tu altceva) care încearcă să descopere lumea, dar nu prea reușește. Descrie cum începi de dimineață și ce te împiedică să reușești. Descrie apoi cum mai încerci o dată la prânz, dar nu-ți iese nici atunci. Descrie și încercarea de seară, alegând tu dacă de data asta reușești sau nu. Găsește un final compunerii tale, în care ori simți că reușești să începi să descoperi lumea, ori renunți.

Orice varianta alegi, nu uita să descrii și cum arată acea lume pe care o descoperi, cum te face să te simți, ce vezi, ce gândești, ce înveți din trăirile tale.


Spor la scris!

Niciun comentariu: