Ne-am mutat pe PuiDeCompuneri.UrbanKid.ro!

Vei fi redirectat automat. Daca nu mai ai rabdare :P, mergi singur pe
puidecompuneri.urbankid.ro
si actualizeaza-ti bookmarkurile.

8/03/2008

Minciuna are picioare scurte

R. are nevoie de idei pentru o compunere pe tema "minciuna are picioare scurte". Fiind tot din categoria zicale şi proverbe, puteţi să abordaţi subiectul într-un mod clasic, poate chiar moralist, sau într-un mod amuzant, jucându-vă cu cuvintele...


Pui de compunere 1 - clasic
Ce înseamnă de fapt această zicală? Ce nu poate face cineva (şi deci nici minciuna) care are picioare scurte? Atunci, care sunt consecinţele atunci când minţim? Ilustraţi adevărul zicalei povestind un exemplu personal, de exemplu un caz în care aţi minţit şi minciuna voastră nu a ajuns departe, sau un caz în care aţi fost minţiţi şi v-aţi dat seama de adevăr ulterior. Spuneţi în concluzie care ar mai fi alte motive pentru a nu minţi, ce efect are minciuna asupra relaţiilor între oameni, de ce e mai bine să spui adevărul... etc.


Pui de compunere 2 - personificare
Scrieţi povestea unei minciuni spuse de un copil tatălui său. Descrieţi cum se naşte minciuna, cum arată, cum creşte ea repede imediat ce a fost rostită şi cum o ia la fugă pentru a nu fi prinsă. Imaginaţi-vă apoi ce anume urmăreşte această minciună (Adevărul? Judecata sau experienţa tatălui? etc.), cum arată acest ceva, şi descrieţi urmărirea minciunii (pe unde aleargă, unde încearcă să se ascundă, cum recuperează teren urmăritorul etc.). La final, minciuna va fi desigur prinsă şi pusă la lumină şi va ofta adânc plângându-se de picioarele ei scurte care nu au ajutat-o să scape.


Pui de compunere 3 - legendă
Cum de au ajuns minciunile să aibă picioare scurte? Imaginaţi-vă de unde vin minciunile... Cine le-a creat? Unde locuiesc ele şi când şi cum ajung pe pământ la oameni? De ce vin doar la oameni şi nu şi la animale sau plante? Închipuiţi-vă că la începuturile lor, minciunile aveau picioarele la fel de lungi ca adevărul... De ce creatorul lor a hotărât să le scurteze picioarele? Ce se întâmpla pe Pământ atunci când minciunile puteau să fie mai rapide decât adevărul?


Spor la scris!

6 comentarii:

Anonim spunea...

Multumesc:) !

Sandra G spunea...

Cu placere! :)

Anonim spunea...

imi plce foarte mult siteul tau!aici poti gasi inspiratie pentru aproape orice compunere.eu am nevoie de o compunere in care sa descriu un proverb ales de mine.nu am nici umpic de inspiratie pentru aceasta compunere.te rog frumos sa ma ajuti!multumesc mult!

Sandra G spunea...

Salut anonim,

Multumesc! Ma bucur ca iti plac Pui de Compuneri! :)

Cu tema ta, ai doua variante:
- te uiti pe ce am scris pana acum despre proverbe, poate te inspira,
- sau mai poti astepta doua zile sa scriu ceva nou pentru tema ta.

Voi posta un nou comentariu aici cand voi apuca sa scriu.

Numai bine!

Anonim spunea...

multumesc mult!m-au ajutat mult puii de compunere pe care i-ai scris pana acum despre proverbe.multumesc!

Sandra G spunea...

cu placere, ma bucur ca te-au ajutat! :) atunci nu ma mai grabesc cu restul, o sa scriu saptamana viitoare si mai dau un comentariu aici.

spor la treaba! :)