Ne-am mutat pe PuiDeCompuneri.UrbanKid.ro!

Vei fi redirectat automat. Daca nu mai ai rabdare :P, mergi singur pe
puidecompuneri.urbankid.ro
si actualizeaza-ti bookmarkurile.

7/16/2008

Clepsidra cu poveşti

E. are nevoie de idei pentru 15 compuneri primite ca temă de vacanţă. O astfel de cerere m-a scos şi pe mine din pauză, aşa că le voi lua rând pe rând, în speranţa că le terminăm la timp :)

Începem cu tema "Clepsidra cu poveşti".

Analiza subiectului: e o temă foarte vizuală. Când o auzi, parcă îţi şi apare în faţă imaginea unei clepsidre, pentru a face compunerea nu trebuie decât să dezvolţi acea imagine. Oricare ar fi povestea clepsidrei, va trebui să o descrieţi. Apoi, să vă gândiţi a cui e clepsidra, de unde a apărut dacă e a voastră, şi ce se face sau ce se întâmplă cu ea.


Descrierea clepsidrei
Porniţi de la cum arată şi cum funcţionează o clepsidră în realitate. În general, clepsidrele sunt compuse dintr-un cadru care susţine sticla în care se află nisipul. Partea de sticlă e compusă din două compartimente, iar nisipul se poate scurge bob cu bob dintr-un compartiment în altul.

Imaginaţi-vă acum o clepsidră care conţine poveşti în loc de nisip...
- Cum arată cadrul ei? Ce material (piatră, lemn, nor, raze de soare...)? Ce culoare? Are vreun model?
- Partea de sticlă, are forme rotunjite, ca o clepsidră clasică, sau are altă formă? Are tot 2 compartimente sau are mai multe? E transparentă sau colorată? O culoare sau mai multe?
- Cum arată poveştile dinăuntru? Ce forme, culori, texturi? Luminează sau sunt mate? Se mişcă sau sunt statice? Curg de la sine sau se îngrămădesc să treacă dintr-o parte în cealaltă? Ce le face să treacă de colo dincolo sau ce determina ordinea în care trec?


Pui de compunere 1
Ai aflat de existenţa Stăpânului Poveştilor şi a clepsidrei lui. Începe prin a descrie acest personaj, cum arată, unde locuieşte, cum ai aflat de el. Continuă cu descrierea clepsidrei sale (foloseşte din întrebările ajutătoare de mai sus) şi apoi, explică care este rolul lui în curgerea poveştilor în lume.
- De ce le trimite oamenilor poveşti?
- Cum ajung poveştile la oameni? Clepsidra există în paralel cu lumea noastră sau există un portal prin care poveştile trec din al doilea compartiment al clepsidrei în lumea "reală"?
- Cum se aleg poveştile care ajung la oameni? Stăpânul Poveştilor le dictează ordinea în care să coboare pe Pământ, sau doar face nişte vrăji/incantaţii în urma cărora povestea potrivită ştie că i-a venit rândul?
- Ce face Stăpânul Poveştilor pentru ca oamenii să se bucure mereu de poveşti noi? Le rescrie / remodelează pe cele vechi, sau inventează poveşti noi? Sau şi lui îi vin poveştile de la altcineva/ altceva?
- Ce cadou i-ai face tu Stăpânului Poveştilor, pentru a-i mulţumi pentru toate poveştile pe care le-ai primit în viaţa ta?


Pui de compunere 2
Ai ajuns în posesia Clepsidrei cu Poveşti. Povesteşte întâi cum...
- Ţi-a dat-o cineva? Cine? Cu ce ocazie?
- Ai găsit-o undeva? Unde? Cu ce ocazie? Cum ţi-ai dat seama ce ai găsit?
- A apărut la tine în cameră? Cum ţi-ai dat seama ce e? Cum ai reacţionat?

Apoi, descrie clepsidra ajutându-te cu întrebările de mai sus.

Povesteşte cum utilizezi clepsidra şi la ce ţi-a folosit până acum...
- Când o foloseşti? Când ai nevoie de inspiraţie? Când ai o întrebare la care nu ştie nimeni să-ţi răspundă? Când vrei să ai ceva interesant de povestit cu prieteni, cu familia, cu fraţi sau surori?
- Cum o foloseşti? Trebuie să îi spui ceva? Să îi trimiţi energie? Să te gândeşti la ceva? Sau doar o învărţi? Ce se întâmplă când o învârţi?
- Cum ajung poveştile la tine? Îţi apar pur şi simplu în minte? Se materializează sub formă de foaie de hârtie sau carte? Îţi apare un personaj care îţi spune povestea? Le visezi?

Continuă spunând dacă clepsidra se află în continuare la tine sau dacă a dispărut. Dacă e în continuare a ta, povesteşte ce intenţionezi să faci cu ea: o păstrezi pentru totdeauna, într-o zi o vei da cuiva care are mai multă nevoie de ea, îi vei dedica un muzeu al poveştilor când te faci mare, o vei lăsa moştenire fraţilor sau verilor mai mici... etc. Dacă nu mai e la tine, descrie în ce împrejurări a dispărut: pur şi simplu, sau a venit un personaj să o recupereze pentru că o pierduse, sau ţi-a cerut-o un personaj care avea nevoie de ea (de ce?) şi cum te-ai simţit în ziua în care te-ai despărţit de ea.

În sfârşit, descrie în ce fel ţi s-a schimbat viaţa de când ai această clepsidră. Ce efect a avut ea sau utilizarea ei asupra ta? Asupra gândurilor, sentimentelor, relaţiilor tale? Ce ai învăţat de la ea? Pentru ce i-ai mulţumi? Ai luat vreo decizie majoră ca urmare a folosirii clepsidrei cu poveşti?


Spor la scris!

sursa foto.

4 comentarii:

Anonim spunea...

super..mersi Sandra:*

Sandra G spunea...

cu placere! :)

ajnanina spunea...

super, Sandra, pe cand cartea de povesti ?

Sandra G spunea...

mersi :) nu stiu pe cand... mi-as dori 2009, dar nu stiu daca e fezabil... te tin la curent ;)