Ne-am mutat pe PuiDeCompuneri.UrbanKid.ro!

Vei fi redirectat automat. Daca nu mai ai rabdare :P, mergi singur pe
puidecompuneri.urbankid.ro
si actualizeaza-ti bookmarkurile.

6/08/2007

Compunere "La munte" - cu expresii obligatorii

Aseară am primit primul mail de cerere!

"buna! am inteles bine tu compui compuneri?? dak da te rog salveaza-ma am o fetita in clasa a 4-a si nu am inspiratie deloc..are de facut o compunere care sa se intituleze "la munte" in care trebuie sa se foloseasca urmatoarele expresii:

- somnoroase păsărele;
- frunzele zboară în aer;
- bucurie deplină;
- luna s-a suit în zare;
- vantul tacoreşte;
- apa curge în vale;
- val de argintie ceaţă;
- vântul a adus nori;
- razele stelelor ca de foc;
- revărsare calda;
- răsare luna;
- izvoarele suspină;
- floare puternic mirositoare;
- lumina zboară;
- codrul negru tace;
- floare mică şi rotundă;
- inima începe să bată;
- florile dorm;
- un miros venea adormitor;
- grădinile se însufleţesc;
- soarele iubit se arată;
- brazi înalţi de-îi zboară pălăria din cap când te uiţi la ei."


Ce să mai analiza subiectului... Sunt cel mai mare fan al scrisului cu condiţii impuse, e mult mai stimulant şi ajută la rigoare, dar cu expresii ca astea... Mă rog... Principiile de a nu da compuneri gata făcute şi a ajuta lumea să scrie singură rămân valabile. Recunosc însă că am fost înduioşată de o mamă în aşa mare încurcătură la o oră atât de târzie şi am reuşit să storc două variante:

Pui de compunere 1:

Puţină lume ştie, dar "somnoroasele păsărele" nu sunt doar nişte simple păsărele somnoroase. Somnoroase păsărele trăiesc doar la munte. Ele s-au născut la oraş, dar nu au suportat aglomeraţia şi s-au mutat în codrii negri şi tăcuţi de la munte. Acolo le place cel mai mult, pentru că pot să audă cum suspină izvoarele, pot să se bucure de florile puternic mirositoare de la marginea pădurii şi, chiar dacă e greu de crezut, pot sta de vorba cu florile mici şi rotunde, fără să îi sperie pe oamenii grăbiţi de la oraş. Somnoroaselor păsărele le place să se zbenguie printre crengile brazilor atât de înalţi că-ţi zboară pălăria sau penele din cap când te uiţi la ei.

Când vântul mai aduce nori la munte şi se face frig, somnoroasele păsărele fug de frunzele care zboară în aer şi coboară să se scalde în apa care curge în vale, într-un loc numai de ele ştiut, unde soarele iubit se arată întotdeauna şi le mângâie cu o revărsare caldă. Lumina soarelui parcă zboară, iar somnoroaselor păsărele le place să o urmeze către grădinile însufleţite, numai de ele ştiute. Inimile lor bat din ce în ce mai tare de la atâta zbor şi joacă, dar lor nu le pasă, pentru că asta înseamnă pentru ele bucurie deplină!

Pe înserate, când luna răsare, somnoroasele păsărele simt venind dinspre munte un miros adormitor. Nu este miros de flori, pentru că florile dorm deja de mult, într-un val de argintie ceaţă cum muritorilor de rând sau păsărelelor obişnuite nu le e dat să vadă. Pentru somnoroasele păsărele, noaptea nu e neagră şi întunecată, pentru ele razele stelelor sunt ca de foc şi le luminează calea înapoi către munte.

Când luna se suie în zare, somnoroasele păsărele ajung înapoi la cuiburile lor montane, după o zi frumoasă de joacă şi libertate. În fiecare seară, înainte de culcare, mai schimbă câteva ciripituri despre cât de frumos este la munte, cât de liniştită şi curată e natura încă neatinsă de oameni şi cât de mult se bucură că au scăpat de vâltoarea oraşului şi au reuşit să găsească muntele, cu toate minunăţiile lui.

Pui de compunere 2
(recomandat doar daca invatatoarea are simtul umorului)

Sunt o floare mică şi rotundă. Mai de mult, mă uitam la suratele mele, flori înalte şi colorate, flori puternic mirositoare care îi ademenesc şi încântă pe trecători şi îmi doream să fiu şi eu mare şi frumoasă ca ele. Mă întrebam de ce sunt doar o floare mică şi rotundă. Mă uitam şi la copacii din codrul negru şi tăcut de lângă pajiştea în care trăiesc, brazi înalţi de-ţi zboară pălăria sau petalele din cap când te uiţi la ei... Nu înţelegeam de ce natura m-a făcut aşa mică şi pricăjită.

Într-o bună zi, pe când soarele iubit începea să se arate şi lumina lui zbura într-o revărsare caldă, pe când celelalte flori încă mai dormeau, s-a întâmplat ceva nemaivăzut! Ca de niciunde a apărut o zână, care parcă îmi citise gândurile. Mi-a zis că în acea zi, puteam fi orice vroiam şi că atunci când luna va răsări, voi putea alege ce vreau să fiu pentru restul zilelor mele. Nu am avut cuvinte să-i mulţumesc pentru cadoul pe care mi l-a făcut! Chiar înainte să-şi ia zborul, zâna mi-a spus că nu trebuie decât să şoptesc ce vreau să fiu şi dorinţa mi se va îndeplini.

Zis şi făcut! Prima mea dorinţă a fost să fiu o floare mare, colorată şi parfumată. Nici nu am apucat să şoptesc bine cuvintele, ca m-am trezit în mijlocul grădinii care începuse să se însufleţească în primele ore ale zilei. La început, m-am simţit foarte bine şi importantă printre celelalte flori pe care le invidiam atât de mult, dar m-am plictisit repede. Nu e chiar aşa mare scofală să fii o floare mare şi colorată. Aşa că mi-am dorit să fiu unul dintre stejarii de lângă apa care curgea în vale, pentru că dintotdeauna mă întrebasem cum e să-ţi petreci zilele lângă râu.

Şi ca stejar mi-a plăcut la început. Mă uitam de sus la flori şi mă gândeam la cât de mici par şi cele pe care le invidiam eu atâta când eram o floare mică şi rotundă. Pe nesimţite însă, vântul adusese nori şi s-a pornit o mare furtună. M-am speriat foarte tare, toate frunzele îmi zburau în aer, izvoarele parcă suspinau atât de trist încât dacă aş fi fost o fetiţă, probabil că mi-ar fi dat lacrimile de tristeţea lor. Probabil că de la furtună mi s-au încurcat gândurile şi dorinţele pentru că m-am trezit la marginea dintre pajiştea mea şi codrul negru. Am simţit cu uimire că am o inimă şi că începe să bată. Eram o fetiţă!

Ploaia s-a oprit repede, lăsând în urma ei un val de argintie ceaţă. Un miros adormitor venea dinspre suratele mele florile. M-am îndreptat către ele să văd dacă pot simţi şi eu ce simt oamenii care se bucură atât de tare când văd flori. Şi atunci s-a întâmplat ceva ce nu mi-aş fi imaginat. Cum mă plimbam printre cele mari şi colorate, care mai de care mai ademenitoare, privirea mi-a fost atrasă de ceva puţin mai departe... M-am apropiat şi mi-am dat seama ca ceea ce-mi plăcuse cel mai mult era o floare mică şi rotundă, care stătea cuminte departe de miresmele florilor mari şi care arăta atât de special lângă curcubeul acela strident de culori. Am fost cuprinsă de o bucurie deplină şi am strigat după zână, hotărâtă să-i spun ce vreau să fiu pentru restul zilelor mele!

Luna s-a suit în zare, somnoroasele păsărele s-au cuibărit în căsuţele lor, izvoarele susură liniştite, iar codrul doarme deja adânc. Sub razele stelelor ca de foc sunt eu, o floare mică, rotundă şi fericită!


Sunt in urma cu subiectele de pe search-uri, dar nu le-am uitat. Pana apuc sa revin,

Spor la scris!

18 comentarii:

Zaza spunea...

e la mişto, right? :)

Sandra G spunea...

mailu sau compunerile? :)

www.periam7b.piczo.com spunea...

Sa stiti k m-au ajutat la compunerea mea expresiile astea!!

Sandra G spunea...

Ma bucur! :)

Anonim spunea...

Nu stiu daca cel care a scris compunerea de mai sus poate sa scrie aici pe blog sau la comentarii 2 compuneri :una cu titlul CRACIUNUL LA BUNICI si alta PRIMA ZI DE CALARIE pana la ora 11:00 azi.Apropo,compunerile trebuie sa fie neaparat pline de expresii frumoase.
VA ROG MULT,SA-MI DEA PROFA 10.PROFA E FOARTE PRETENTIOASA SI NU PREA II PLAC TOATE COMPUNERILE!AM DEJA UN 8 LA EA PENTRU O COMPUNERE.

Sandra G spunea...

Salut anonim,

Imi pare rau, imi ia cel putin 3 zile sa raspund la cereri, nu pot raspunde in cateva ore... Voi scrie cateva idei pentru temele tale, dar probabil ca vor fi gata luni, sau luni seara.

Bafta multa cu profa pretentioasa! :)

Anonim spunea...

te rog sa-mi trimiti o compunere pentru ca nu am inspiratie pentru o compunere in care trebuie folosite si epitete si metafore si comparatii si nu am nicio ideie,te rog ,foarte foarte mult

Sandra G spunea...

Anonim,

Eu dau idei de compuneri pornind de la o tema... care este tema ta?

Chiar si asa, pregateste-te, pentru ca eu nu dau decat ideile care sa te inspire la scris, de epitete, metafore si comparatii va trebui sa te ocupi tu :)

Astept raspunsul tau!

Anonim spunea...

te rog ajuta ma am o compunere cu titlul de vorba cu luna si habar nu am ce sa scriu

Sandra G spunea...

Salut anonim,

Gasesti cateva idei pentru tema ta aici. Spor!

Anonim spunea...

te rog am nevoie de o compunere despre soare si luna si sa am niste expresii foarte frumoase.

Sandra G spunea...

Salut anonim,

Imi pare rau, asa cum am scris mai devreme, nu am timp sa raspund la cereri noi pana pe 9 decembrie.

Insa daca te uiti in coloana din dreapta a blogului, o sa vezi mai multe cuvinte cheie, printre care si "soare" si "luna". Daca dai click pe ele si citesti puii de compuneri respectivi, sunt convinsa ca vei gasi idei care sa te inspire.

Spor la scris si multumesc pentru intelegere! :)

Anonim spunea...

naspa :))

Anonim spunea...

naspa rau :))

anonim spunea...

inprimul rand asta nu e compunere de calasa a 4 u nu vezi cate randuri are.........crezi ca dna inv e pr sa creada ca fata aia a fkt asta?????......daaaa cat crezi ca va sta fata aia sa o sc.....dupa mn 1 o ra jum.....e in cls a 4 nu in a 8 e totusi o diferenta

anonim spunea...

te rog imi faci si mie o compunere despre luna ,luna este cea care ma intelege cam asa ceva cu titlul pana pe data de 15 martie te rog asa da sa fie mai lunga.....ca o poveste ceva de genu te rog eu

Sandra G spunea...

primii 2 anonimi: ce inseamna "naspa"? puteti descrie mai limpede ce nu va place? :)

urmatorul anonim: sunt convinsa. e unul dintre primii pui de compuneri pe care i-am scris, inca nu ma prinsesem cum sta treaba cu clasele. pe de alta parte, daca citesti cererea cu atentie, vei observa ca mama fetitei o ajuta cu temele, ea mi-a scris, deci sunt convinsa ca s-au descurcat impreuna de minune :)

ultimul anonim: imi pare rau ca nu ti-am raspuns la timp. am trecut printr-o perioada grea si nu m-am mai putut ocupa de blog. am revenit acum, sper ca vei mai apela la Pui de Compuneri pe viitor :)

Anonim spunea...

te rog ajuta-ma si pe mine cu o compunere!trebuie sa prezint o intamplare petrecuta intr-o padure ) sa fac o descriere a padurii si sa am un titlu expresiv ) si mai am sa imi exprim opinia despre spectacolele de street dance si saindic cel putin 2 argumente...te rog..ajuta`ma pana joi seara..macar..sau vineri dimineata pe la 9 ..te rog.sunt clasa 6 a .multumesc